Hogyan kreáljunk saját golf fitnesz programot

Mi a cél?

  • Mobilitás/flexibilitás
  • Testhelyzet/mozgási minták
  • Stabilitás
  • Erő

A legtöbb golf fitnesz edző egyetért abban, hogy a fenti 4 terület fejlesztése lényeges ahhoz, hogy a golf swing-ünk atletikussá váljon. Mind a 4 dologból bizonyos szinttel kell rendelkeznünk annak érdekében, hogy hatékony és erőteljes mozgásunk legyen.

Nem mellékesen, a  fenti 4 jellemző rendje nem véletlenszerű. Abban a sorrendben írtam le őket, amilyen sorrendben az ezt fejlesztő gyakorlatokat alkalmazom. Itt a magyarázat arra, hogy mit tartalmaz a programom és hogy miért…

Kioldás/Ön-masszázs

Ez az első, mert nagyon szeretnénk azokat a  kötőszöveteket felszabadítani, amelyek hozzájárulnak az izomzat letapadásának, és megrövidülésének kialakulásában. Olyan eszközök használatával, mint pl. a tüskés labda, vagy habszivacs rolók vagy olyan technikák használatával, amelyet lent illusztrálunk, segíthetünk az izmokban enyhíteni a fájdalmat ill. a kiváltó tényezőket is, és ezáltal segítünk előkészíteni a terepet a gyakorlatokhoz. A kollegáim és jó magam számára ez annyira fontos, hogy minden esetben ezzel kezdjük a gyakorlatokat.

Példa gyakorlatok: tüskés labdával/habszivacs hengerrel dolgozzuk meg a testünk különböző részeit, amelyek fájnak/feszesek. Ez a fenék és a külső csípő rotátor enyhülését okozzák.

Kardió

Most egy kis kardió követezik. Az a célja, hogy bemelegítse a testet és növelje pulzusszámot. A megnövekedett véráramlás megnövekedett oxigén tartalmú vért szállít az izmokba, az ínak/ínszalagokba, amik így készen állnak majd a gyakorlatok teljesítéséhez.

Példa gyakorlatok: ugrálókötelezés, box, futás, evezés. Bármi ami tetszik!

Dinamikus mobilitás

Már bemelegítettünk a kardió feladatokkal, így készen állunk hogy a mobilitáson dolgozzunk. Azért csinálom a dinamikus mobilitás gyakorlatokat, hogy ösztönözzem az ízületeket és izmokat egy sor gyakorlattal, ami a mindennapi mozgásunkra, az edző teremben való mozgásunkra, és a golf swing-ünkre jellemző. Arra is használhatjuk ezt a részt, hogy a csípönket, hasüreget körülvevő (core) izmokat, valamint vállainkat stabilizáljuk.

Példa gyakorlatok: inch worm, step padon lépcsőzés, hindu fekvőtámasz, lábemelés

Aktiváció

Ez megint egy megkerülhetetlen gyakorlat, amit a tanítványaimmal megcsináltatok. Nagyon fontos, hogy a megfelelő izmok „bekapcsolt” állapotban és munkára készen legyenek. A 3 fő terület a golfozás és a akár „kondizás” számára a fenék, a lapocka/felső háti rész, és a hasüregi (core) izmok. Ha ezek nincsenek „menetkész” állapotban, akkor a többi izomnak kell besegíteni, és kompenzálni. Ez rossz technikához, majd sérüléshez vezet. Ezek a gyakorlatok, a fenti hárommal összekötve a golf számára kiváló bemelegítő mozgások.

Példa gyakorlatok: rákjárás, gumiköteles feladatok.

Erő

A test készen áll, friss és egy kicsi metabolikus ill. idegi fáradtsággal. Itt az ideje a gyors súlyemelésnek. Ez nem azt jelenti, hogy nagy súlyzókat kéne dobálnunk. Elegendő lehet a medicinlabda. Sőt akár a saját testsúlyunk is. Én az ugrások és dobások kombinációját alkalmazom, hogy a teljes test egy egészben gyorsan mozogjon.

Példa gyakorlatok: Medicinlabda hajítás és dobás, guggolásból felugrás, súlylökés.

Erősség, szilárdság

Most jön az edzés sava-borsa. A terhelés a képességhez és tapasztalathoz mért legyen, és a technikán legyen a hangsúly.

Lényegében, itt kezdünk el keményen dolgozni, ezáltal tudunk sokat nyerni. Az erősségi gyakorlatok, amelyeket előírok a hátsó láncra (combhajlítóizom, fenék, hát) fokuszálnak. Méghozzá minden irányban (és ennek variánsai) történtő húzó és toló mozdulatokkal kiegészítve.

Példa gyakorlatok: guggolás, kitörés/kilépés, súlyemelés, fekve nyomás, húzódzkodás, evezés, súlylökés.

Hasüreget körülvevő izmok (core)

Mindnyájan tudjuk a core izmok fontosságát a golfban és most eljött az ideje, hogy külön foglalkozzunk ezzel a területtel és fektessünk bele egy kis extra munkát. Én a 3D core izmok tréning gyakorlatokat tartom lényegesnek és olyan feladatokon keresztül érem ezt el, amelyek a elölről hátulra, oldalról oldalra és rotációs ellenállásban megdolgozzák a core izmokat.

Példa gyakorlatok:
– Elölről hátulra: lábemelés, V felülés, híd, hátnyújtás
– Oldalról oldalra: oldalsó híd: oldalsó csípő emelés
– Rotációs ellenállás: pallof press, woodchop, fekve oldal lábemelés.